Mi az akupunktúra lényege?

Az akupunktúra – kínai nevén Tschen Zsiu – a tűszúrásos gyógymódnak nyugaton elfogadott neve. Maga az eljárás többfajta technikát is takar, idetartozik a hagyományos kínai tűszúrásos gyógymód, a lézerakupunktúra, az akupunktúrás pontok injekciós kezelése, az elektroakupunktúra és a transzkután elektrostimuláció is. Modern akupunktúra alatt azt a terápiát értjük, amely a modern orvostudomány magas szintű diagnosztikus eljárásaira épül, a terápiában azonban az eredeti tűszúrásos módszert használja. Az akupunktúra a mélyebb összefüggések keresésére, elmélyült orvosi gondolkodásra késztet.

Milyen esetekben alkalmazható az akupunktúra ?

Az akupunktúra interdiszciplináris, éppúgy része lehet a neurológiának, a belgyógyászatnak, reumatológiának, mint a fül-orr-gégészetnek vagy akár a szemészetnek is. Egyes esetekben az akupunktúra az egyedüli, fő terápia lehet, de alkalmazhatjuk kiegészítő kezelésként más gyógymódokkal együtt is. Nyugaton az akupunktúra legjelentősebb eredményeit a fájdalomcsillapításban érte el. Alkalmazásával csökkenthető a krónikus fájdalom, különösen, ha lágylézer kezeléssel egészítjük ki. Sikerrel kezelhetünk vele különböző ízületi- és mozgásszervi panaszokat, derékfájást is. Gyakori migrénes rohamok esetén sokszor a rohamokat megelőző gyógyszer mellékhatásai miatt inkább akupunktúrát választjuk. Hosszú idő óta ismert az akupunktúra hatékonysága különböző gyulladásos kórképekben ( melléküreg gyulladás ) is.
Eredményes alkalmazható a módszer bizonyos pszichoszomatikus zavarok – szorongás, idegesség – kezelésében, esetleg kiegészítő terápiaként is. Segítséget jelenthet a dohányzásról való leszokásban és a fogyókúrában, a kezelés mellékhatás mentes. Segítségével könnyebben betartható a diéta, de a rendszeres fizikai aktivitás ilyenkor is nélkülözhetetlen.

dr. Garancz Eleonóra ?

Dr. Garancz Eleonóra – neurológus

Akupunktúrás kezeléseket az alábbi panaszok esetén ajánljuk


Fáj a feje

…fáj a feje

fáj a dereka

…fáj a dereka vagy a háta

izomfájdalmak gyötrik

…izomfájdalmak gyötrik

…csípője, térde, válla fáj

Zsibbadás

…zsibbadást érez

…arcideg bénulása van

Fáj az arca

…fáj az arca

Szorongás

…szorong, hangulata tartósan rossz