Fogyás szenvedés nélkül

Lehetséges? Úgy gondolom, igen. A fogyókúra és a különböző diéták napjainkra az egyik legkeresettebb téma lett. Az internet tele van a gyors megoldásokat ígérő csoda diétákkal. A zsíralapútól, a fehérje diétán keresztül, a csak gyümölcs fogyasztását javasló étrendekig szinte mindent megtalálhatunk. Közös jellemzőjük, hogy életmódváltás, erőfeszítés nélküli gyors fogyást ígérnek.

Véleményem szerint ez lehetetlen. A „villámdiéták” vagy nem tarthatóak, vagy abbahagyásukat visszahízás, az úgynevezett jojó effektus követi. Úgy gondolom, tartós, hosszú távú megoldást csak eddigi életmódunk megváltoztatásával érhetünk el.

Teljes életmód váltás

A kezdő életmódváltónak viszont számos problémával kell szembenéznie. Eddig számára ismeretlen kifejezésekkel, fogalmakkal találhatja szemben magát, mint a glikémiás index, a mikro és makro tápanyagok fogalma. Nem csoda hát, hogy a fogyókúrába belekezdeni szándékozók néha már-már képtelenek kiigazodni a sok, gyakran egymásnak ellentmondó információ között.

Ha esetleg rá is találunk arra az irányzatra, ami a megoldás lehet számunkra, még ezek után is szembe kell néznünk néhány nehézséggel. A leggyakoribb probléma szokott lenni a „most akkor mit főzhetek” kérdésre a válasz megtalálása. A diétás tanácsok általában a használható, mellőzendő, valamint a korlátozottan fogyasztható alapanyagok listájára szorítkoznak. Ezekből hogyan állíthatjuk össze, főzhetjük meg a napi étrendünket, az esetek többségében már nem kapunk választ.

Sóvárgás leküzdése

A másik leggyakoribb gond a sóvárgás leküzdése szokott lenni. Hiába tudjuk, hogy mi lenne a megoldás, hogy mi helyett mit kéne fogyasztanunk. A sóvárgás, a régi ízek utáni vágyakozás erősebb, ami előbb vagy utóbb életmódváltásunk kudarcához, a régi egészségtelen, de megszokott étkezési szokásainkhoz való visszatérést jelenti.

Szolgáltatásomat megpróbáltam annyira egyedien felépíteni, hogy az előbb említett problémákra pácienseim egy helyen találhassanak megoldást.

Akik nálam vásárolnak bérletet, a fülakupunktúra során, a kezelésekkel párhuzamosan segítséget kapnak a megfelelő étrend összeállításában. Receptekkel, főzési tanácsokkal látom el pácienseimet. A testsúly alakulását folyamatosan nyomon követjük, majd ennek megfelelően közösen alakítjuk, módosítjuk étrendjüket, életmódjukat. Mindezt egyéni ízlésüknek, toleranciájuknak megfelelően, hogy a vágyott alak elérése minél kevesebb szenvedéssel járjon. A kúra alatt pácienseim bármikor telefonon kereshetnek, ha elakadnak az ételek készítése, összeállítása, a nyersanyagok válogatása, beszerzése során.

Fülakupunktúrás addiktológia

A fülakupunktúrás addiktológiai kezelés során a fül meghatározott pontjait tűszúrással kezelem. Ez a módszer kiválóan alkalmas szenvedélybetegségek esetén is (alkohol, dohányzás, kábítószer, munka és játékfüggőség) az elvonási tünetek enyhítésére, a sóvárgás csökkentésére. Fogyókúra esetén megkönnyíti az előírt étrend betartását.

Csökken a nassolás, az édesség utáni vágyakozás.

Nyugtató, feszültséget csökkentő hatásának köszönhetően jelentősen csökken az éhségérzet.

Személyre szabott étrend

Legfontosabb tehát: hogy nálam egyrészt az étrendi tanácsadás személyre szabottan történik, melynek során az ételek elkészítésében is tanácsokkal tudom ellátni klienseimet, másrészt a kezeléseknek köszönhetően az említett diéta könnyen betarthatóvá válik.

Mivel a tűszúrásos kezelés során a páciens mindenképp 30-40 percet, tűkkel a fülében kénytelen a rendelőben tölteni, megpróbáljuk ezt az időt közösen hasznossá tenni. Átbeszéljük étkezését. Mit fogyasztott, és mit szándékozik fogyasztani az elkövetkezendő napokban? A kezelések során nyomon követjük testsúlyának alakulását. Az elért eredményeknek, valamint a számára elfogadható ízvilágnak megfelelően alakítjuk közösen további étkezését.

És nem utolsó sorban az étrend személyre szabottsága biztosítja, hogy mindez hosszú távon is tartható legyen számára. A siker ne csak a kezelés idejére korlátozódjon. A kúra befejezésével elkerülhető legyen, hogy az elvesztett kilók lassan vagy gyorsabban (de inkább gyorsabban) visszakússzanak. Vagyis, hogy ne következzen be a fentebb említett jojó effektus.

Gajda Zoltán

Gajda Zoltán – Fitoterapeuta

Az alábbi panaszok esetén tudok segíteni Önnek

Fogyókúra

…fogyni szeretne