Bertalan Vivien

Gyógytornász-Fizioterapeuta

A gerincproblémák specialistája. Derék- hát- nyakfájás és a gerincferdülés kezelése mellett foglalkozom sérülések, műtétek, törések utáni rehabilitációval is. A térd műtöttek rehabilitációja különösen közel áll hozzám.

Az alábbi panaszok esetén tudok segíteni Önnek


gerincferdülésevan

…gerincferdülése van

fejfájás-migrén

…fáj a feje

fáj a dereka

…fáj a dereka vagy a háta

izomfájdalmak gyötrik

…izomfájdalmak gyötrik

Szédülés

…szédül

…csípője, térde, válla fáj

Zsibbadás

…zsibbadást érez

Sérülés

…sérülés vagy csonttörés után

…arcideg bénulása van

Fáj az arca

…fáj az arca

Milyen különleges terápiákat vehet igénybe?


  • Schroth terápia
  • McKenzie terápia
  • Mulligan féle Manuálterápia
  • FDM- fascia disztorziós modell
  • Kinesiotape – Proprioceptiv Physiotape

A Schroth terápia

Ha Önnek vagy gyermekének a diagnózisa gerincferdülés , a Schroth terápia segíthet.

A Schroth terápia egy speciális gyógytorna rendszer, mely során a gerincferdülés , Scheuermann- kór és egyéb tartási rendellenességek, tartáshibák korrigálására törekszünk. A gerinc háromdimenzióban korrigált helyzetében történik az izmok erősítése, amely során a légzést is segítségre hívjuk. A feladatok betanulása után a kezelés nem áll le, az otthon folytatott gyógytorna elengedhetetlen. Gerincferdülés és egyéb gerinc problémák esetén napi 1 óra gyógytorna ajánlott. A terápia része a tanácsadás is, amely során törekszünk az érintettek, szülők minél jobb felvilágosítására a terápia és a betegségek kapcsán.

McKenzie terápia és Mulligan manuálterápia

Ha Önt derékfájás , nyakfájás vagy hátfájás kínozza, gerincsérv vagy kisugárzó fájdalom keseríti meg a napjait, akkor a McKenzie terápia és a Mulligan manuálterápia is az Ön gyógyulását szolgálhatja.

Akut és krónikus fájdalmak esetén is javulást tudunk elérni. A McKenzie terápia (Mechanikai Diagnózis és Terápia) speciális mozgásterápia, melynek vizsgálati és kezelési módszerét Robin McKenzie új-zélandi gyógytornász dolgozta ki. Mozgásszervi vizsgálat után a gyógytornász képet kap a problémáról, legyen az gerincsérv vagy egyéb gerinc eredetű fájdalom. A kezelés a beteg aktív együttműködését igényli, mivel nem fájdalommentes. A McKenzie terápia nagy előnye, hogy önállóan is végezhető, azaz a betanulási fázis után a páciens otthonában is folytatja a programot. A terápia ebben az esetben is kiegészül tanácsadással.

A Mulligan manuálterápia megálmodója Brian Mulligan új-zélandi gyógytornász. A terápiával a fájdalmas, mozgásterjedelmükben beszűkült ízületek kezelhetőek, mely során a terapeuta speciális fogást alkalmazva a páciens aktív mozgása mellett kezel. A Mulligan manuálterápia fontos része a megtanult gyakorlatok otthoni végzése (önterápia).

FDM terápia- fascia disztorziós modell

Ha izomfájdalom , égő, húzódó vagy szúró fájdalom, zsibbadás nehezíti a mindennapjait, előfordulhat, hogy fascia (kötőszöveti) probléma áll a háttérben. Ilyenkor az FDM terápia oldhatja a panaszokat.

Az FDM terápia a leggyorsabban terjedő fájdalomcsillapító terápia manapság. Ez a terápia széles körben alkalmazható mozgásszervi problémák kezelésére, olyan pácienseknek is segítséget nyújthat, akik régóta küzdenek krónikus fájdalmakkal. Az FDM terápia főként a kötőszöveti rendszerre, feszes és lágy kollagén tartalmú struktúrákra és azon keresztül az ízületekre van hatással. A testbeszéden alapuló vizsgálat után a terapeuta tudni fogja melyik manuális fogás lesz a megfelelő a pácines számára és személyre szabottan használja azt. A kezelés szinte minden esetben fájdalommal jár, ezért fontos a páciens szoros együttműködése.

Ha Ön szeretne felépülni egy műtét vagy csonttörés után a gyógytorna elengedhetetlen.

Műtét vagy csonttörés után a rehabilitáció nem könnyű sem testileg, sem lelkileg. A kiszolgáltatott élethelyzetben tudjuk meg igazán, milyen nagy segítség, ha egy szakember egyengeti a gyógyulás egyes fázisait. Ilyen esetekben a gyógytorna a rehabilitáció szerves része, a felépülés és a gyógyulás felgyorsításának elengedhetetlen összetevője.

Kinesiotape – Proprioceptiv Physiotape

A gyógytorna egyik legelterjedtebb kiegészítő kezelése, a kinesio tape felhelyezés. A kinesio tape rugalmas pamut anyagból készült nyújtható tapasz. Nem tartalmaz gyógyszert, megfelelően felhelyezve a szervezet öngyógyító mechanizmusait támogatja. Több aktív és manuális terápia jó kiegészítője lehet, hiszen felhelyezéstől függően lehet stabilizáló, lazító, fájdalomcsillapító vagy korrigáló hatású is.

Bertalan Vivien

Bertalan Vivien – gyógytornász

Mi a gyógytorna ?

A gyógytorna szó hallatán manapság sokszor keverednek a köztudatban téves információk vagy fogalmak ennek a tevékenységnek a kapcsán. A gyógytorna nem gyógytestnevelés, és nem csak akkor lehet rá szükség, ha már nagy a baj. Szerepe van a megelőzésben, a gyógyításban, alkalmazzuk a rekreációban és a rehabilitációban. A gyógytorna célja többek között mozgásszervi panasz , funkciózavar helyreállítása, a fájdalom csökkentése, megszűntetése, a mozgásképesség fejlesztése, az életminőség javítása. A gyógytorna sikerének kulcs eleme, a személyre szabott, a páciens egyéni céljának megfelelően összeállított gyakorlat- vagy kezeléssorozat.