Milyen hatásai vannak a lágylézer terápiának ?

A szövetbe hatoló lézersugarak kölcsönhatásba lépnek a sejtekben lévő molekulákkal, fokozzák a mikrocirkulációt és a revaszkularizációt, gyorsítják a sejtek regenerációját, szaporodását, erősítik az immunrendszert. Egyik legfontosabb hatásuk a fájdalomcsillapítás, az izomgörcs oldása, az ödéma- és a gyulladás csökkentés. Gyorsítják a sebgyógyulást, megindul az „érújraképződés”, fokozódik a vérkeringés, javul az oxigénellátás.
Már a 40-es években kimutatták, hogy az emlős sejtek mitokondriumai fényérzékenyek. A lézersugarak kölcsönhatásba lépnek a sejtekben lévő molekulákkal. A kölcsönhatás szempontjából alapvetően fontos, hogy a lágylézerek fénye monokromatikus, intenzíven és koherensen gerjeszti a molekulákat.

Mi a lágylézer kezelés előnye ? Mikor nem alkalmazható ? 

A kezelés fájdalommentes, relatíve gyors eredményt ad. Szükség esetén kontaktus nélkül is végezhető, sokszor ismételhető, kombinálható más terápiákkal. Indikációs területe kiterjedt, gyakorlatilag mellékhatás mentes. Nem alkalmazható, ha nem tisztázott a diagnózis, ha ismeretlen eredetű magas láz tapasztalható, ill. gombás bőrelváltozások esetén. Emellett a rákmegelőző állapotok ( leukoplákia ) a rosszindulatú daganatok, az emlő, ill. a pajzsmirigy és egyéb endokrin mirigyek közvetlen besugárzása tilos. Terhességben kerülnünk kell az alhas és az ágyéki gerinc területének kezelését.

Lézerterápia – mikor alkalmazzuk ?

A mélyebben fekvő területek kezeléséhez az infravörös tartományban működő lézereket alkalmazzuk.
Zúzódások, húzódások, izom- és ínszakadások, gyulladások kezelésére rendkívül hatékony, mivel csökkenti a gyulladást és a fájdalmat, gyorsítja a vérömlenyek felszívódását. Csonttörések esetében a csontképződés intenzitása fokozódik, a gyógyulási idő lerövidül.
Egyaránt alkalmas különböző mozgásszervi megbetegedések, reumatológiai kórképek ( ízületi kopások, derékfájás, isiász, befagyott váll szindróma ), és neurológiai megbetegedések ( trigeminusz neuralgia, karpális alagút szindróma, fejfájás, arcidegbénulás ) kezelésére is.

dr. Garancz Eleonóra ?

Dr. Garancz Eleonóra – neurológus

A lágylézer kezeléseket az alábbi panaszok esetén ajánljuk


Fáj a feje

…fáj a feje

fáj a dereka

…fáj a dereka vagy a háta

izomfájdalmak gyötrik

…izomfájdalmak gyötrik

…csípője, térde, válla fáj

Zsibbadás

…zsibbadást érez

Sérülés

…sérülés vagy csonttörés után

…arcideg bénulása van

Fáj az arca

…fáj az arca