fbpx

A fájdalom egy kevésbé ismert formája

By 2019-10-23 március 26th, 2020 Neurológia, Pszichológia
Fájdalom

A fájdalom egy kevésbé ismert formája, a CRPS. A fájdalom az egyik leggyakoribb tünet, amely ha krónikus, az ember életminőségét jelentősen, súlyosan ronthatja. Számtalan cikket olvashatunk online a különböző típusairól, neuropátiáról, lumbágóról, lumboisialgiáról, fejfájásról stb. Van azonban egy típus, a komplex regionális fájdalom szindróma (CRPS), amely jóval kevésbé ismert, bár igaz, a gyakorlatban is ritkábban találkozunk vele.

Mit is takar ez a furcsa elnevezés?

A CRPR általában a végtagokon, kézen vagy lábon jelenik meg.  A fájdalom égő, szúró, lüktető, szaggató jellegű jellemzően. Sokszor elviselhetetlen mértékú, szinte kibírhatatlan szenvedést okoz a betegnek. A tangált terület érintésre, hidegre érzékeny lehet. Vegetatív jelek kísérik, az adott területen duzzanat, kipirulás, verejtékezés jelenhet meg. Hosszabb fennállás esetén a bőr pergamenszerűvé válik az érintett végtagon, a csontok elsorvadhatnak.

Két fajta típusa ismert

I. és II. típusát különböztetjük meg. Az I. típus esetén a fájdalom nem korlátozódik egyetlen ideg területére. Sokszor banális baleset (pl. bokarándulás, izomhúzódás), csonttörés, esetleg stroke, szívinfarktus előzi meg, de ennek mértéke nincs arányban a fellépő fájdalom súlyosságával. Ismerünk azonban ismeretlen eredetű formáját is, amikor az anamnézis gondos, részletes  felvételekor sem derül fény traumára. A II. típus hátterében valamilyen nagy alsó- vagy felsővégtagi ideg részleges sérülése áll. Ilyenkor a fájdalom a végtag mozgatására, vagy akár stresszre is aktiválódhat.
Nincs egyetlen olyan vizsgálat sem, amely alapján a biztos diagnózis felállítható lenne. A diagnózist bizonyos klinikai kritériumok (Budapest-kritériumok) fennállása esetén mondhatjuk ki.

Mit tehetünk CRPS esetén?

Kezelésében többfajta megoldás szóba jön, de nincs egyértelműen, bizonyítottan hatékony kezelési forma. Gyógyszeres kezelés esetén alfa-receptorblokkolók, szteroid, antidepresszánsok, antiepileptikumok adása javasolt. Emellett a szimpatikus ganglionok blokádja, fizikoterápia, esetleg elektromos ingerlés, gerincvelő stimulálás alkalmazható. A kezelésnél fontos lehet a masszőr és gyógytornász kollégák közreműködése, segítsége. Természetesen, mint minden krónikus fájdalom szindróma esetén, elengedhetetlen a pszichológus, pszichiáter bevonása az érintettek kezelésébe. A gyógyítási folyamat során mind a gyógyszeres kezelés, mind pedig a psychotherápia szükséges lehet.

pek

About pek