Fitoterápia, mint kiegészítő módszer

A fitoterápia nem más, mint a gyógynövényekkel, valamint gyógynövény-készítményekkel történő kezelés. Talán nem túlzás az az állítás, hogy a fitoterápia tudománya egyidős az emberiséggel. A múlt század elején, az orvostudomány rohamos fejlődésével kezdett ez a tudomány feledésbe merülni, de az utóbbi néhány évtizedben újra egyre nagyobb igény jelentkezik a gyógynövények, valamint a természetes gyógymódok iránt.

De miért is érdemes fitoterapeutához fordulni, a gyógynövényboltokban kapható, előre gyártott készítmények használata helyett? Nem csak azért, mert a fitoterápia közel sem veszélytelen. Nem csak azért, mert ismerni kell az adott gyógynövények lehetséges mellékhatásait is. A fitoterápia tudományának egyik legfontosabb eleme a személyre szabottság. A javasolt gyógynövények összeállítását minden esetben egy személyes konzultáció előzi meg, melynek során a beteget kikérdezem a panaszairól, tüneteiről. Átnézem laborleleteit, orvosi zárójelentéseit, majd egyénre szabott terápiát, életmódváltást javaslok részére, növelve ezzel a gyógynövény-terápia hatásosságát.

A gyógynövény-terápia a legtöbb betegség esetén kitűnő kiegészítése lehet az orvosi kezelésnek. Kiemelt jelentőséggel bír az emésztőrendszeri problémák kezelésében. A fogyókúra során is hasznunkra lehet a megfelelő, szakszerűen összeállított étrend és a fülakupunktúra kiegészítéseként.

Virág

Gajda Zoltán – Fitoterapeuta