fbpx

Mentális egészségünk megőrzése

mentális egészség

Mentális egészségünk megőrzés ebben a mindenki számára terhelt időszakban, avagy hogy ne kapjunk agytubit a négy fal között.

A lelki, mentális egészség megőrzésének legfontosabb összetevője az életvitel megfelelő kialakítása.

A legfontosabb a kiegyensúlyozott életmód: a munkának és a szabadidőnek a megfelelő aránya, a sport és a táplálkozás. A mentális, lelki egészségnek, egy másik nagyon fontos pillére a biztonságérzet, a kiszámíthatóság, a jövőkép, célok megfogalmazása, egyfajta élet bioritmus kialakítása. Kapcsolódás a kortársainkhoz, barátainkhoz, környezetváltozás, kimozdulás, töltődés.

Ahogy látjuk, a fent említett kritériumok közül most igazán keveset tudunk érvényesíteni a kialakult helyzet miatt. De minden körülmény ellenére, nagyon fontosnak tartom, hogy egyfajta átrendeződéssel, újra tervezéssel, tudatos szervezéssel, megtartsuk a mentális egészségünket.

Hogy mik lehetnek a segítségünkre ebben? Strukturáljuk a napunkat!

Először is nagyon szoros napirendet kell összeállítanunk a hétköznapokra. Meg kell találnunk a megfelelő arányt az otthoni, zárt környezetben, akár egy órarend segítségével, hogy strukturáljuk a napot, ne folyjék, csússzon szét a nap! Keretet kell adni. Jelöljünk ki idő sávokat a tanulásnak, az étkezésnek, a játéknak, a pihenésnek, testedzésnek az online kapcsolódásnak társakhoz!

Fontos, hogy ne boruljon fel a bioritmusunk. Tartsuk a napkeltével és napnyugtával történő ébredést és elalvást. Ilyenkor hajlamosak a diákok éjszakába nyúlóan fennmaradni, hisz nem kell korán kelni másnap.  Nagyon enerválttá válik az ember egy huzamosabb éjszakázástól, a napközbeni alvás nem pihentet megfelelően.

Táplálkozzunk helyesen!

Ne feledkezzünk meg a helyes táplálkozásról és bőséges folyadék bevitelről, vitaminok pótlásáról! Kerüljük az unalom evést és a nassolást!

Mindenképpen említést kell tennem arról, hogy ne csak a saját napunkat strukturáljuk, hanem közösen a családok is tervezzék meg egy vacsoránál, esti beszélgetésnél, a másnapi vagy akár a heti rendjüket.

Kerüljük a konfliktusokat!

A konfliktusok elkerülése érdekében fontos, hogy beosszuk, ki mikor mit szeretne csinálni, milyen eszközt használ, ki miben tud a másiknak esetleg segíteni, milyen elmaradt otthoni dolgokat csinál meg együtt a család.

Tiszteljük és alakítsunk ki – ha a lehetőség engedi – egy elvonulós részt a lakásban, ahol mindenki a megbeszéltek szerint visszahúzódhat kicsit: zenét hallgatni, olvasni, meditálni, elcsendesedni, hogy ne zavarjuk egymást.

Hogyan segíthet a YouTube?

Aki nyitottnak érzi magát, javaslom a YouTube csatornán megtalálható vezetett meditációkat. Nagyon hasznosak a stressz levezetésében, önismeret fejlesztésében.

Sok minden megtalálható még ezen a csatornán, mint pl. otthon végezhető testedzések, jóga, pilátes, erőnléti edzések saját súllyal.

Nagyon szívesen ajánlom a figyelmetekbe Prof. Dr. Bagdy Emőke előadását szintén a YouTube csatornán ”Pszicho Fitnesz„ címmel. Azonos címmel vásárolhatjuk, vagy rendelhetjük meg a könyvet a későbbiekben, ha megtetszett. Igen egyszerű, de nagyszerű gyakorlatokat és módszereket mutat be a stressz levezetésére, mentális egészségünk megőrzésének érdekében. Ezeket a gyakorlatokat akár kisebb iskoláskorú gyerekekkel is elvégezhetjük, játékos formában.

Játék és humor…

Ezekben az időkben igazán nagy szükség lesz erre a két dologra. Vegyük elő rég elfelejtett társasjátékokat, rendezzünk otthon mindenféle kreatív kihívásokat, versenyeket. Rajzoljunk, színezzünk /felnőtt színező nagyon megnyugtató és szórakoztató tud lenni/, kreatív dolgokat találjunk ki, együtt. Fontos, hogy amire nem jutott idő a hétköznapi rutinok során, teremtsünk meg az alkalmat s örüljünk neki, hogy most kicsit lelassulva megtehetjük mindezt.

No és persze könyvek, filmek :)

Mindenki polcán ott sokasodnak a régen vásárolt, érdekesebbnél, érdekesebb könyvek, amik csak arra várnak, hogy elolvassuk őket. Jó ötlet lehet könyvklubot alakítani, akár családon belül, de szélesebb környezetben is online kapcsolódva egymáshoz. Elolvassuk a kiválasztott könyvet, és csinálunk akár szóban, akár Pdf vagy más formátumban, némi kedvcsinálót vagy könyvbemutatót.

Ugyanezen elv alapján a film klub is igazán jó ötlet. Egyazon időben megnézünk egy kiválasztott filmet, majd utána kapcsolódva megbeszéljük, hogy kire hogyan hatott, milyen érzései voltak, mi a tanulság stb.

Mozogjunk rendszeresen!

Ameddig a lehetőségek engedik, mindenképpen legyünk minél többet szabadban, friss levegőn. Itt természetesen a kertes házban élők előnyt élveznek, de erkélyen, nyitott ablaknál mindannyiunknak lehetősége van a levegőzésre.

Remélem, hogy ezzel a pár tippel, javaslattal hozzá tudok járulni a helyzet könnyebb elviseléséhez.

Amennyiben bármivel kapcsolatosan lenne kérdésük, kérem, hívjanak, hisz ha nem is személyesen, de online, vagy telefonon szívesen segítek.

Keress a Facebook oldalamon!

Háry Ildikó

hary.ildi@drteam.hu

+36705265517

www.be-mental.hu

pek

About pek