Mit jelent a lökéshullám terápia ?

Az ESWT, az Extracorporal Wave Shock Therapy, vagyis testen kívüli lökéshullám terápia rövidítése. A lökéshullám készülékek alkalmazása elsősorban a mozgásszervi panaszok esetén ajánlott, a kezelésnek semmilyen mellékhatása nincs.
A lökéshullámok nagy erejű hanghullámok, amelyek a bőrön keresztül energiát továbbítanak a kezelt területre, a környező szövetek károsítása nélkül. A kezelt területen vérbőséget okoznak, javul az anyagcsere, így a szervezet öngyógyító mechanizmusa felgyorsul. A felélénkült vérkeringés a gyulladást okozó anyagokat gyorsabban eliminálja, az izmok, az inak ellazulnak, a feszülés, a fájdalom csökken, megszűnik.

Milyen betegségek esetén alkalmazzuk a lökéshullám terápiát ?

Elsősorban a sarkantyú, teniszkönyök, golfkönyök, csípőtáji panaszok, patella- és Achilles ín fájdalom, izomfájdalmak, váll fájdalom, izom- és ínsérülések, talp fájdalom esetén alkalmazzuk.
A lökéshullán terápia széles körben elterjedt a sportsérülések kezelésében is.
A kezelés során fájdalom jelentkezhet, ez azonban ritkán okoz jelentős terhelést a betegnek, a különböző kezelési paraméterek állításával a beteg fájdalomtűrő képességéhez alkalmazkodni tudunk. Pontszerű bevérzések, duzzanat jelentkezhet mellékhatásként, ezek azonban rövid időn belül megszűnnek.

Hány kezelésre van szükséges ?

Gyakran már 2-3 kezelést követően érezhető a javulás, de a teljes terápiához általában 5-10 kezelés szükséges. Az ismételt kezelések egymás hatását erősítve, még heteken át kifejtik a gyógyító hatásukat. A lökéshullám terápia a fájdalom okát szünteti meg, így éri el a panaszmentességet. A terápia eredményeként javul az életminőség, és visszanyerhető a mozgás szabadsága.

dr. Garancz Eleonóra ?

Dr. Garancz Eleonóra – neurológus

A lökéshullám kezeléseket az alábbi panaszok esetén ajánljuk


fejfájás-migrén

…fáj a feje

fáj a dereka

…fáj a dereka vagy a háta

izomfájdalmak gyötrik

…izomfájdalmak gyötrik

…csípője, térde, válla fáj

Sérülés

…sérülés vagy csonttörés után