Mikor beszélünk az alagút szindrómáról ?

Alagút szindrómának nevezzük azokat a kórképeket, amikor a csontos-szalagos alagutakban, ill. az izmok közötti hasadékokban haladó idegek nyomás alá kerülnek.
Ezek a kórképek két csoportba oszthatóak. Egyik esetben ismert a kompressziót okozó patoanatómiai elváltozás ( pl. gyulladás, ízületi kopás, hegesedés, vérömleny ), másik esetben nincs kimutatható elváltozás a háttérben. Az utóbbiakat spontán alagút szindrómának nevezzük.

Milyen tüneteket okozhat az alagút szindróma ?

 A tünetek közül a legáltalánosabb és legjellemzőbb a fájdalom. Általában intermittálóan jelentkezik. Ha érzőideg kerül kompresszió alá, a fájdalmas terület jól körülhatárolt. A fájdalom éles, égő jellegű, nemegyszer zsibbadással társul. Mozgató ideg érintettsége esetén a fájdalom határa elmosódik, valamelyik ízület vagy nagyobb izomcsoport területén jelenik meg, jellege tompa, erős, mélyen ülő. Az érintett izomcsoport gyakran fájdalmas tapintatú.
Motoros ideg érintettségekor az innervációs zónába tartozó idegek működése csökken vagy kiesik, az izom atrofizál.
Vegetatív tünetek is előfordulhatnak, ezek közül a leggyakoribb a verejték elválasztás zavara. Az idegtörzs teljes megszakadása esetén, a verejték elválasztás teljesen megszűnik.
A fájdalom jellemzően éjszaka fokozódik. Gyakran találkozunk a fájdalom retrográd kisugárzásával ( pl. CTS esetén az egész karba sugárzó fájdalom ).

Melyek a leggyakoribb alagút szindrómák ?

 A neurológiában számtalan alagút szindróma létezik. Ezek közül a legismertebb és talán a leggyakoribb a karpális alagút szindróma ( CTS ). Ebben az esetben a nervusz mediánusz lefutása során a csukló táján, a karpális alagútban, kerül kompresszió alá.
A leggyakoribb panasz az ujj- és kézzsibbadás, mely gyakran az egész karra kiterjedhet, és fájdalommal is járhat. A panaszok éjszaka a legkifejezettebbek, fel is ébreszthetik a beteget.
A Guyon alagút szindrómánál a nervusz ulnárisz egyes ágai kerülnek nyomás alá a kéz területén. Az első panasz általában a gyűrűs- és kisujj területén támadó érzészavar, mely időnként az alkar területére is kisugárzik retrográd módon. A zsibbadás és a fájdalom éjszaka fokozódik.
A ligamentum inguinale tünetegyüttesnél a comb külső területén jelentkezik érzészavar. Ez általában zsibbadás, de lehet égő fájdalom is. Az adott bőrfelületen a takaró érintése is kellemetlen érzést okozhat. A kompresszió ebben az esetben a lágyéktájon vagy a hasüregben jön létre. Terhesség alatt a növekvő méh által okozott nyomás következtében léphet fel.
Az elülső tarzális alagút szindróma esetén az idegi kompresszió a lábháton a belső és külső boka között húzódó szalag között történik. Égő fájdalom jelentkezik az I. és II. lábujj területén, mely kiterjedhet az egész lábfejre, lábközépre. Gyengébb lehet a láb, bizonytalanná válhat a lépés.
A mediális tarzális alagút szindrómánál a belső boka alatt nyomódik meg az ideg. A panasz kezdetben a talpra vagy a sarokra kiterjedő fájdalom, mely később a lábszár, ill. a comb területére is kisugározhat.

Mit tegyünk alagút szindróma esetén ?

Zsibbadással, fájdalommal járó tünetek esetén mindenképpen forduljunk neurológus szakorvoshoz. A fizikális vizsgálattal valószínűsített diagnózis megerősítése elektrofiziológiai műszeres vizsgálatokkal lehetséges. Kezelésükben az etiológiától függően nyugalomba helyezést, speciális torna gyakorlatok végzése javasolt. A lokális lágylézer kezelés a gyulladás, ill. vizenyő csökkentésével segíti elő a gyógyulást. Emellett a GUNA bioterápiával is jó eredményt érhetünk el. Súlyos esetben természetesen nem kerülhető el a sebészeti megoldás.