A XX. század során az átlagéletkor közel a kétszeresére nőtt.
Vannak bizonyos típusú panaszok, ill. betegségek, melyek a kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak. Az élettartam megnövekedése örvendetes tény, azonban csak akkor lehet igazi érték, ha a betegségektől mentes szakasz hosszabbodik meg.
Az időskori panaszok közül a leggyakoribb a feledékenység, mellyel gyakorló orvosként nap mint nap találkozunk.

Feledékenység vagy demencia ?

Az idősödés folyamán a szellemi működésekben változások mennek végbe, tapasztalhatjuk például a névmemória romlását, a gondolkodás lassulását, rugalmatlanabbá válását. Vannak azonban olyan tünetegyüttesek, amelyek betegség ( demencia ) gyanúját kelhetik.
Az első kérdés az ilyenkor, hogy eldöntsük, csupán korfüggő feledékenység áll-e a tünetek hátterében, vagy betegséggel állunk szemben. A teljesítmény csökkenés mértékét pszichometriai tesztekkel ( MMSE, óra rajzolási teszt, MAWI ) tudjuk objektívizálni. A tünetek korrekt vizsgálata neuropszichológus feladata.

Milyen betegség állhat a demencia hátterében ?

Amennyiben valóban van mérhető hanyatlás, tisztáznunk kell a mögötte álló betegséget. Gyakran különböző lelki zavar ( depresszió ), esetleg testi betegség okozhatja. Azonban a demenciák kb. 60 %-ában az ok az Alzheimer kór, ritkábban vaszkuláris demenciára derül fény, melyet az agyi erek megbetegedése okoz. A pontos diagnózis megállapításához elengedhetetlen a labor és a képalkotó vizsgálatok ( CT, MR ) elvégzése.
A kezelés minden esetben a neurológus, a pszichiáter és a család szoros együttműködését teszi szükségessé. A gyógyszeres kezelés mellett a pszichoterápiás beavatkozás, a folyamatos testi és szellemi aktivitás is rendkívül fontos.

 Mit tegyünk, ha feledékenységet tapasztalunk magunkon vagy hozzátartozóinkon ?

Feledékenység észlelésekor, mindenképpen érdemes szakemberhez, neurológushoz fordulni, mivel korrekt vizsgálat nélkül a korfüggő feledékenység nem különíthető el a kezdeti demenciától. A korán felállított diagnózis, a megfelelő kezelés nyújt lehetőséget a lehető legjobb életminőség eléréséhez.