A fejfájásokat két csoportba sorolhatjuk, az önálló betegségnek tekinthető
( primer ) fejfások és a tüneti fejfájások.
A primer fejfások közé soroljuk a migrént, a tenziós fejfájást, a „trigemino-autonom” fejfájásokat, melyek legismertebb képviselője a cluster fejfájás.

Mi az a migrén ?

A típusos migrén általában féloldali, lüktető jellegű, hányinger, hányás kíséri. Vannak aurával és aura nélküli formák. Ha a fejfások száma nem több mint 4-6 havonta, roham terápiát alkalmazunk. Ha a rohamok száma ennél magasabb, intervallum terápiát kezdünk, mely valamilyen gyógyszer állandó szedését jelenti, 2-3 hónapig a rohamok megelőzése céljából.

Vizsgálatok alapján kiderült, hogy havonta többször, gyakran jelentkező, aurával járó migrénben a hagyományos hormonális fogamzásgátlók a stroke kockázatát növelik.

A tenziós fejfájás kialakulásban több tényező ( stressz, túlhajszolt életmód ) játszik fontos szerepet. Kezelésükben ennek megfelelőn ezen faktorok eliminálása fontos. Akut fájdalomcsillapításra a nem szteroid gyulladáscsökkentőket javasoljuk, kombinált készítmények ( főleg barbiturát tartalmúak ) kerülendőek.

Lehet ártalmas a fájdalomcsillapító ?

A fájdalomcsillapítók túladagolása ( analgetikum abuzus, krónikus mindennapi fejfájás ) alapja a gyógyszerekhez való hozzászokás, emiatt egyre nagyobb dózisok használata. Ez mindennapossá teszi a fejfájásokat paradox módon, emellett igen nagy a vese- és májtoxicitás veszélye is. Ezeket a fejfájásokat nehéz kezelni, időnként kórházi ellátást, pszichoterápiás kezelést tesz szükségessé.

Mi állhat még a fejfájás hátterében ?

A tüneti, másodlagos fejfások közé tartozik a koponya traumát követően kialakuló, az agyvérzést vagy különböző koponyán belüli nyomásfokozódást okozó folyamatokat kísérő fejfájás. Emellett különböző betegségek ( pl. melléküreg gyulladás ), kémiai anyagok, autoimmun betegségek is állhatnak a háttérben. Gyakran lehet a fejfájás bizonyos pszichiátriai kórkép ( pl. depresszió, szomatizációs zavar ) részjelensége is.

A másodlagos fejfájások esetében az alapbetegség kiderítése, és ennek adekvát kezelése elengedhetetlen, természetesen az aktuális fájdalomcsillapítás mellett.