Mi állhat a derékfájás ( lumbago ) hátterében ?

A derékfájás ( lumbago ) egyik leggyakoribb panasz. A fájdalom kezdetben nagyon erős lehet, de az esetek 80 %-ában 4-6 hét alatt enyhül vagy megszűnik. Az esetek egyharmadába egy éven belül enyhébb formában kiújul.

Az újabb vizsgálatok alapján az akut derékfájás kezelésben a korai mobilizálás hatékonyságát hangsúlyozzák. Mivel a szorongás csökkenti a fájdalom toleranciát, a kezdeti szakaszban szorongáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása is előnyös lehet.

A derékfájás egyik fő kockázata, az hogy krónikussá válik. Ebben fontos szerepet játszhatnak jatrogéniák, feleslegesen végzett vizsgálatok, megalapozott indikáció nélkül végzett műtétek, pszichoszociális tényezők.

Több tanulmány is megerősítette, hogy a képalkotó vizsgálat által kimutatott degeneratív gerincbetegség mértéke, nem vagy csak enyhe korrelációt mutat az aktuális panasz intenzitásával. Csaknem negatív képalkotó eredmény mellett is lehetnek erős fájdalmak, illetve súlyos degeneratív eltérések mellet is lehet a beteg csaknem panaszmentes. A lumbagós betegek MR vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az MR-en látható eltérés súlyosságának nincs prognosztikai értéke a derékfájás keletkezését és megszűnését illetően.

A derékfájás lehet specifikus és nem specifikus. Specifikusnak akkor nevezzük, ha hátterében az ok egyértelműen tisztázható ( pl. csigolya összeroppanás, porckorongsérv ). Nem specifikus a derékfájás, ha mögötte nincs egyértelműen bizonyítható ok.

Mikor van szükség képalkotó vizsgálat elvégzésére ?

Amennyiben a fájdalom 4-6 hét alatt nem szűnik, féloldali és az alsóvégtagba sugárzik, szakorvosi, ill. képalkotó ( CT, MR ) vizsgálat elvégzése indokolt.

A beteget kb. 5 %-ában alakul ki krónikus ( 3 hónapnál hosszabb ideig fennálló ) derékfájás, ennek megelőzése nagyon fontos. MR vizsgálatokkal igazolták, hogy a több mint egy éve fennálló derékfájásban szenvedőknél az agy fájdalom feldolgozásában és gátlásában fontos szerepet játszó helyein eltérések észlelhetőek. Ez arra utal, hogy a krónikus panaszok fenntartásáért központi, idegrendszeri komponensek is felelősek.

Krónikus nem specifikus derékfájásban szenvedőknél a speciális tornagyakorlatok helyett szabadon választott, a beteg által kedvelt mozgásformák javasoltak.

Mi az az isiász ?

Az isialgia ( isiász szindróma ) az alsóvégtagba, jellegzetesen a comb hátsó részén a láb külső szélébe vagy az öregujjba sugárzó, erős fájdalom. Ilyen esetben a szakorvosi vizsgálat nélkülözhetetlen.

Kezelése során az akut fázisban fontos a fájdalomcsillapítás, sz.e. szorongáscsökkentők adása. Néhány nap fektetést követően mobilizálás, speciális gyógytorna végzése javasolt.

Amennyiben a háttérben porckorongsérv áll, mely súlyos lábfej bénulást vagy vizeletürítési zavart okoz, a sérv műtéti eltávolítása indokolt.