Felmérések bizonyítják, hogy nem a szerelem tesz boldoggá, nem is a gazdagság vagy a hatalom, hanem az elérhető célokért folytatott harc; és mi a fogyókúra, ha nem ez ? (Helen Fielding)

A világon egyre nő az elhízott emberek száma. Túlsúlyosnak tekintünk valakit, ha a BMI (kg/m2) 25.0 – 29.9 között van, 30-nál nagyobb BMI esetén elhízásról beszélünk.
A tendenciák baljósak. A túlsúly sajnos komoly rizikófaktora számtalan betegségnek, nemcsak esztétikai probléma.
Ismert tény, hogy az elhízott felnőttek egynegyede már gyermekkorában is túlsúlyos volt.

De mit csinálunk rosszul ?

Sokszor halljuk, hogy: „Az egész család ilyen fajta, alig eszem, mégis hízom.” De gondolkodjunk el kicsit! Biztos, hogy genetikai meghatározottságról van szó? Szerintem általában nem. Sokkal inkább a helytelen étkezési szokások, a mozgásszegény életmód átvételéről, megtanulásáról.
Ismerjük be, hányszor használjuk az etetést megnyugtatásra például csecsemőkorban. Hányszor mondjuk a gyermekeinknek: „Ne hagyj semmit a tányérodon, amit kiszedtél, edd meg!”.
Kultúránkban gyakran a gondoskodás, szeretet egyik kifejezése lehet az étellel kínálás. A jó háziasszonyt az dicséri, ha nem marad az asztalon semmi, minden elfogy. Napjainkban szerencsére már nem annyira jellemző, de korábban elterjedt nézet volt, hogy a férfiasság egyik ismérve a nagy étvágy.
Ritkán az elhízás hátterében, természetesen, bizonyos betegségek ( pl. pajzsmirigy alulműködés ) is állhatnak, ill. több gyógyszer mellékhatása is lehet a testsúly gyarapodás.
Az elhízás hátterében gyakran valamilyen lelki ok áll. A nomenklatúra bizottság foglalkozott is azzal a kérdéssel, hogy az elhízást besorolják a mentális kórképek közé, de a probléma ennél sokkal komplexebb. A probléma genetikai, belgyógyászati, és endokrinológiai aspektusai sem hagyhatóak figyelmen kívül. Az elhízásnál a személy a szükségletnél nagyobb mennyiségű kalóriát vesz magához, mivel a táplálkozási magatartás kikerül a személy kontrollja alól.

Társadalmi probléma az elhízás ?

Ez a probléma a társadalmi folyamatok vizsgálatára késztet bennünket, mivel a modern társadalmak szinte mindegyikét érinti. Egyes szerzők szerint mivel a táplálkozással kapcsolatban is értékválasztás történik, a modern társadalmak érték-orientációjának változása erre is óhatatlanul kihat. Bizonyos elméletek szerint az individuáció során minden az egyénhez kötődő érték felértékelődik, miközben a közösségi értékek ( társadalmi, munkahelyi közösség, család stb. ) eltörpülnek. Az ilyen társadalmak önmaguk reprodukálására sem hajlandóak, az önközpontúság vezérli egyre inkább az egyén életét. Ezen elmélet alapján a járványszerűen terjedő elhízást a modern társadalmak „szomatikus nárcizmusaként” foghatjuk fel, melyben az egyén az értéket az evés során inkorporálja. Elgondolkodtató érvelés lehet… J
No de az elméletek után térjünk vissza a gyakorlathoz!

Mit tegyünk/együnk ha túlsúlyosak vagyunk ? Fogyókúra ?

Egyet kijelenthetünk a tapasztalatok alapján: Ha biztosan hízni akarsz, időnként fogyókúrázz!
Mindannyian találkoztunk már azzal a jelenséggel, hogy pár hétig, hónapig tartó, kemény szenvedéssel járó fogyókúrával több kilót fogyunk, majd ennek abbahagyása után előbb-utóbb újra visszajönnek a kilók, sőt néhány plusz is.
Az elhízás nem egy akut betegség, mint a nátha, hanem sokkal inkább, egy krónikus állapotra utal, mely egy egész életen át tartó kezelést, törődést, életmód váltást igényel.
De ne rettenjünk meg ettől! Gondoljunk csak bele, mennyi dolgot végzünk rendszeresen, folyamatosan az életünkben! Rendszeresen ápoljuk a fogainkat, a hajunkat, törődünk környezetünkkel, takarítunk, locsoljuk a virágokat…
Mérjük fel, mit csináltunk eddig rosszul! Vezessünk diétás naplót! Az internetről egyszerűen letölthetőek, számtalan ilyen létezik. Valószínűleg nagyon meg fogunk lepődni, ha összeszámoljuk, hogy átlagosan 1 nap alatt mennyi kalóriát viszünk be „szokásos, normális étkezéseinkkel”.

Milyen legyen a diéta ?

A MOMOT (Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság) ajánlása szerint a „low-carb”, „high-protein” diéta ajánlott. Legyen fél év alatt 10 %-os fogyás az első célkitűzés! Emellett elengedhetetlen a rendszeres mozgás, az összes izmot megmozgató mozgásformák a preferálandóak. A túlsúly mértékétől függően kezdetben csak gyors tempójú séta, később – a fogyás megindulását követően – intenzívebb testmozgás javasolt.
Kérje szakembereink segítségét!

 A fogyás nem egyszerű dolog, de ne feledjük: „Ami az ember agyában megfogan, azt az ember véghez is tudja vinni.” (Napoleon Hill)