A hirtelen kialakuló izomfájdalmak gyakori kórképek

A beteg vizsgálatánál görcsös, feszes, nyomásérzékeny izmokat, ill. pontokat találunk. A tünetek kialakulása után rövid idővel végzett lágylézer vagy lökéshullám kezeléssel az esetek nagy részében gyors javulás érhető el.
Gyakori panasz a gyakran rossz mozdulat után kialakuló erős derékfájdalom
( lumbago ), mely fixált testtartást, néha szinte teljes mozgás korlátozottságot okoz.

Leggyakrabban fiatal nők esetén találkozhatunk reggelre megjelenő tortikollisszal. A nyak és a fej kényszeredett oldalra tartása, mozgásának kifejezett korlátozottsága jellemzi a kórképet.

Mi az a fibromialgia?

A fibromialgiás szindróma diffúz izomfájdalmakkal, nyomásérzékeny izomcsomókkal, alvás- és hangulatzavarral, fejfájással, fáradságérzéssel járó kórkép. Általában túlhajszolt fiatal, ill. középkorú nők érintettek. A tünetek az esetek egy részében spontán szűnnek.
A diagnózis akkor állítható fel, ha legalább 3 hónapja fennálló, általában diffúz izomfájdalom mellett a test 18, meghatározott pontját vizsgálva, legalább 11 nyomásérzékeny.
A kórkép gyógyszeres kezelésénél fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok és antiepileptikumok jöhetnek szóba általában. Nagyon fontos az életmódváltás, a stressz szituációk eliminálása. Emellett fontos szerepet kap a rendszeres mozgás, gyógytorna.
A fibromialgiás csomók, fájdalmas izomgörcsök, izomfájdalmak kezelésének kitűnő eszköze a lágylézer és a lökéshullám terápia, míg az akupunktúra a stressz oldásban segíthet.