Mit jelent az ízületi kopás ?

Általában 40-50 éves korban okoz először panaszt az ízületek kopása ( degeneratív elváltozása ).
Az ízületi porcfelszín kopása létrejöhet valamilyen sérülés, túlterhelés, ill. évtizedeken át tartó megerőltetés eredményeképpen is.
Mivel az alsóvégtagok ízületei nagyobb terhelésnek vannak kitéve, általában ezek megbetegedése jóval gyakoribb. A kopás okozta ízületi betegséget ( artrózis ), az ízesülő csontok felszínét borító porc károsodása okozza. A porc egyenetlenné válik, feltöredezik, az ízület merev, fájdalmas lesz, később deformálódhat is.

Mit tegyünk ízületi gyulladás esetén ?

Ha az ízület duzzadt, meleg tapintatú, a bőrfelszín vörös, elsősorban ízületi gyulladásra ( artritisz ) kell gondolnunk. Elengedhetetlen a háttérben esetleg meghúzódó speciális kezelést igénylő betegségek ( reumatoid artritisz, köszvény ) kizárása. Akut esetben fontos az ízület jegelése, pihentetése, gyulladáscsökkentő szerek alkalmazása javasolt. Krónikus esetben a rendszeres mozgás, a gyógytorna, az ideális testsúly elérése a cél. Lágylézer kezeléssel akut esetben jól csökkenthetőek a gyulladásos tünetek, azonban krónikus betegségnél is jó eredményeket érhetünk el az ízületi funkciók javításában, és a fájdalom csökkentésében.

Nézzünk néhány érdekes kórképet !

Mi az az achillodínia ?

A betegség lényege az Achilles ín fájdalma, esetleg magvastagodása. Általában korábban rendszeresen sporttevékenységet végzőknél jelentkezik, akik hosszabb idő kihagyása után újra sportolni kezdenek. Az Achilles ín fokozott igénybevétele miatt a sarokcsonton való tapadása felett 1-2 cm-es területen orsószerű duzzanat, fájdalom, nyomásérzékenység keletkezik. Előfordulhat a degenerált ín szakadása is. A fizikális vizsgálattal a diagnózis általában felállítható. Kezelése során fontos a pihentetés, a sport tevékenység átmeneti felfüggesztése, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő készítmények adása, a terület jegelése.
A lökéshullám terápia az esetek jelentős részében jó hatékonysággal alkalmazható. A panaszok megszűntét követően a sporttevékenység lassan, fokozatosan, óvatosan kezdhető csak újra, az ín teherbírásának megfelelően.

Mit tegyünk sarokcsont sarkantyú betegség esetén ?

Ha terhelésre, ill. direkt nyomásra éles fájdalom jelentkezik a sarok területén („mintha hegyes kavicsra lépnék”), gondolnunk kell erre a betegségre. Ilyenkor a sarokcsont talpi gumójának megfelelően, a talpi kötőszövetes lemez eredésénél csonthártyagyulladás alakul ki, melyet feltételezhetően a talpi képletek túlterhelése okoz. Kezelése során fontos a nyugalomba helyezés, tehermentesítő betét viselése, gyulladás csökkentő szerek adása. Lokális szteroid injekció, ill. röntgen besugárzás is alkalmazható. Hatástalanság esetén műtéti megoldás jön szóba. Mindezek mellett a betegség kezelésében fontos szerepet játszik a lökéshullám terápia, mellyel az esetek nagytöbbségében sikerül a panaszokat megszűntetnünk.

Mi áll a tenisz-, ill. golfkönyök hátterében ?

A felkarcsont lateralis epikondilitiszét (felkarcsont alulsó-külső részén elhelyezkedő kiemelkedés) teniszkönyöknek, a felkarcsont medialis epikondilitiszét ( a felkarcsont alulsó-belső részén elhelyezkedő kiemelkedés ) golfkönyöknek nevezzük. A teniszkönyök 5-ször gyakoribb, mint a golfkönyök.
Teniszkönyök kialakulásában az alkar feszítő -, míg golfkönyöknél az alkar hajlító izmainak fokozott igénybe vételének van szerepe.
A korábbi nézettel ellentétben, miszerint a fájdalmat az izom eredések és a csonthártya gyulladása okozná, a tüneteket az izom eredések területén lezajló degeneratív folyamatok és ismétlődő traumák hatására kialakuló mikroszkopikus, később makroszkopikus szakadások okozzák. Kezdetben a panaszok csak a könyök vagy csukló aktív mozgatásakor, tárgyak fogásakor lépnek fel, később már nyugalomban is jelentkeznek. A betegség kezelésében elengedhetetlen a túlterhelést okozó mozgások kerülése, gyulladás csökkentő tabletták, kenőcsök alkalmazása. Lokálisan lidocain, ill. szteroid injekció adása jöhet még szóba. A műtéti megoldás általában a betegek kétharmadánál vezet csak eredményre. Az utóbbi időben egyre gyakrabban alkalmazzuk sikeresen a lökéshullám terápiát ezekben a kórképekben is.