Autogén tréning

A legelterjedtebb pszichoterápiás módszer. Nagy előnye, hogy csupán a tanulási fázisban kötődik terapeutához. Alkalmas az akut és krónikus stressz tüneteinek enyhítésére és megszüntetésére. Segítségével tartós kiegyensúlyozott állapot érhető el. Elsajátításával olyan erőforráshoz jutunk, amivel életünk végéig hatékonyan kezelhetjük önállóan a stressz indukálta feszültségünket.

Az autogén tréning hatása:

  1. Segít elaludni és javítja az alvás minőségét. Tíz perc autogén tréning 1 óra alvással ér fel. Ajánlott mindenkinek, aki alvászavarban szenved.
  2. Növeli a test ellenállóképességét. Támogatja és erősíti az immunrendszer működését (nehezebben betegszünk meg, könnyebben gyógyulunk). Jobban bírjuk a testi igénybevételt: éhség, szomjúság, fáradtság, fájdalom.
  3. Fokozza a pszichés tűrőképességet. Nehezebben zökkenünk ki a nyugalmunkból, hamarabb megnyugszunk, csökken az ingerlékenységünk. Ez nem azt jelenti, hogy egyfajta érzéketlen robottá válunk. Továbbra is észleljük a korábban zavaró ingereket, csak már kevésbé zavarónak vagy semlegesnek éljük meg.
  4. Megváltozik az önmagunkhoz való viszony. Harmonikus kapcsolatot alakíthatunk ki testünkkel és lelkünkkel. Nő az önelfogadás, a testkép pozitív irányba változik.
  5. A fentiek miatt összességében másképp reagálunk a bennünket érő ingerekre, ami kihat a kapcsolataink minőségére is pozitív irányba változtatja meg azokat.
  6. Hatására nő a teherbíró és megküzdő képességünk az életünk minden területén. Javul a teljesítményünk. A testi funkcióink szabályossá válnak és szabályozhatók lesznek. Az akaraterő fokozódik. Mélyül az önismeret, növekszik az önelfogadás, hatékonyabbá válik az önkontroll.

 

Ajánlott annak, aki:

– hatékonyan szeretné kezelni a stressz okozta feszültséget,

– alvászavarban szenved, vagy javítani szeretne az alvás minőségén,

– pániktünetekkel, pánikbetegséggel küzd,

– szorongás különböző fajtáiban szenved (lámpaláz, ingerlékenység, türelmetlenség, túlérzékenység),

– önbizalomhiánnyal, csökkentértékűség érzéssel, kisebbrendűségi érzéssel küzd,

– pszichoszomatikus tünetektől, betegségtől szenved (a tünetek mögött nincs kimutatható, a tüneteket igazoló testi elváltozás, betegség),

– fejfájásban, migrénben szenved,

– emésztőrendszeri tünetek esetén (székrekedés, irritábilis bél).

Az autogén tréning egyéni és csoportos formában is elsajátítható és gyakorolható.

Kunszt Eleonóra

Andrási Zsuzsanna – klinikai szakpszichológus

Autogén tréninget az alábbi panaszok esetén ajánljuk


Alvászavar

…nem tud (jól) aludni

fejfájás-migrén

…fáj a feje

Szorongás

…szorong, hangulata tartósan rossz