Pszichológiai ellátás

Ha bármilyen kérdése van, forduljon hozzám bizalommal a krasznai.virag@drteam.hu e-mail címen.

Mentálhigiénés/Pszichológiai tanácsadás

A tanácsadás kétszemélyes helyzetben történik. A személyes tanácsadás célja, hogy az Ön igényeihez, személyiségéhez igazítva kapjon támogatást és segítséget mindahhoz, amin változtatna az életében.

Első alkalommal történik a probléma körbejárása, megfogalmazása, majd sor kerül a közös munka, a további konzultációk elemeinek és kereteinek meghatározására (rendszeresség, célok, tervek stb.). Ezt követően pedig belefogunk egy izgalmas közös utazásba, mely a pozitív változások és a teljesebb élet eléréséhez hivatott hozzásegíteni Önt.

A tanácsadás fontos kerete és feltétele a tanácsadó részéről a szakmai titoktartás.

/Súlyos pszichés tünetek esetén a tanácsadás nem elegendő./

Autogén tréning

Amiben segít: Stresszkezeléssel és szorongásos tünetekkel kapcsolatos panaszok, pánik, fejfájás, alvászavar, magas vérnyomás, idegi gyomorfájdalom, menstruációs görcsök enyhítése, tudatosság növelése

A J. H. Schultz, német pszichiáter nevéhez fűződő autogén tréning egy relaxációs módszer. Rendszeres gyakorlása növeli a testtudatosságot, jótékonyan hat a fiziológiai folyamatokra (testi fájdalom, vérnyomás stb.), izomrendszerre gyakorolt hatása mellett az ellazulás élménye emocionalitást befolyásoló elemekkel is bír. A módosult tudatállapotban alkalmazott önszuggesztiók hasznunkra lehetnek mind alvászavar, mind hangulati labilitás kezelése során.

A tréning napi 2x 5-10 perc gyakorlást igényel, mely során rutin alakul ki, ami lehetővé teszi, hogy szükség esetén, akár egy nyugtatót kiváltva tudja kezelni szorongását.

Hellinger-féle családállítás

Amiben segít: Bármilyen testi-lelki panasz. Ha úgy érzi kapcsolataiban, élethelyzeteiben újra és újra ugyanazok a kártékony minták kerülnek elő, és képtelen ezen változtatni, ha az életében adódó konfliktusokat, nehézségeket nem tudja a fennálló helyzettel magyarázni, indokolatlanul nehéz érzések vannak Önben, vagy, mintha folyton szabotálná önmagát, a terveit.

Bert Hellinger neve kapcsán vált ismertté a családállítás módszere, mely alapjául az az elképzelés szolgál, hogy testi-lelki problémáink egy része a család rendszerének egy-egy elemét képezi, ennek tükrében értelmezendő. Egy család tagjai össze vannak kötve – akár közvetlenül ismerik egymást, akár nem, hatnak egymásra a Hellinger által feltételezett „családi lélek” révén. Így válik lehetővé, hogy transzgenerációs terhek (nehéz sorsok – pl. magzatvesztés, abortusz, korai halál, öngyilkosság, súlyos betegség, háborús szenvedés, szülő korai elvesztése, bűnelkövetés stb.) kártékony befolyással legyenek ránk, vagy a családrendszerben lévő hibák (pl. szerepek felcserélődése, családtagok kitagadása stb.) nehézséget okozzanak a családtagok életében. Tudattalanul, szeretet által vezérelten az egyén átvehet terhet felmenői nehéz sorsából, velük szolidaríthat, vagy vezekelhet helyettük. Mindezek rendezése és feloldása a családállítás módszerének célja. A módszert többnyire csoportban alkalmazzák, de egyéni családállításra is van lehetőség. Azok a családtagok kerülnek képviselésre (csoportban csoporttagok, egyéniben pl. bábuk által) az állítás során, akiknek a sorsa valamiért hatással van az adott személy életére. Hogy kik ezek a relevánsnak számító személyek, arról egy rövid beszélgetés és a mezőből érkező információk (testérzetek, érzelmi reakciók stb.) által lehet információt szerezni. A család felállítása és az elhangzó oldómondatok teszik lehetővé, hogy a lélekben gyógyulási folyamatok induljanak meg.

A tudattalanra ható módszer hatásmechanizmusa még kérdéseket vet fel tudományos körökben, közép- és hosszútávú, pozitív hatását azonban több kutatás is igazolta (Zseni és mtsai, 2011)

Krasznai Virág

Krasznai Virág – pszichológus

Az alábbi panaszok esetén tudok segíteni Önnek


...munkájában bizonytalan

…munkájában bizonytalan

Változtatni akar

…változtatni akar

Alvászavar

…nem tud (jól) aludni

Feledékenység

…feledékeny

Szorongás

…szorong, hangulata tartósan rossz