Váradi Szonja

Gyógytornász-Fizioterapeuta

Gyermekgyógytornászként elsősorban gyermekreumatológiai, gyermektraumatológiai, és gyermekortopédiai kórképekhez kapcsolódó mozgásszervrendszeri eltérések kezelését végzem. Továbbá a műtétek előtti és utáni állapotok rehabilitációja, illetve a kisgyermekkori egyensúly, – és mozgásfejlesztés is közel áll hozzám.

Felnőtt pácienseim esetében főképp krónikus fájdalommal, sérülések rehabilitációjával, gerincproblémák kezelésével, neurológiai, reumatológiai-, és belgyógyászati kórképek kezelésével foglalkozom. Fő érdeklődési területem a gerinc degeneratív elváltozásainak (derék, – hát, – nyakfájás) kezelése, de emellett rendszeresen foglalkozom műtétek előtti és utáni rehabilitációval, sportsérülésekkel.

Az alábbi panaszok esetén tudok segíteni Önnek


…gyermekkori mozgásterápiára van szükség

gerincferdülésevan

…gerincferdülése van

fáj a dereka

…fáj a dereka vagy a háta

izomfájdalmak gyötrik

…izomfájdalmak gyötrik

…csípője, térde, válla fáj

Sérülés

…sérülés vagy csonttörés után

…arcideg bénulása van

Milyen különleges terápiákat vehet igénybe?


  • SEAS (Tudományos Gyakorlatok Gerincferdülés Kezelésére)
  • Schroth terápia
  • Spirálstabilizáció (SPS)
  • Kinesiotape – Proprioceptiv Physiotape
  • Manuális Fasciakezelési technikák
  • Mozgásszervi jógaterápia

SEAS (Tudományos Gyakorlatok Gerincferdülés Kezelésére)

A SEAS Olaszország legelterjedtebb scoliosis technikája, melynek alapja az egyénre szabott önkorrekció. Az előzetes röntgen és funkcionális vizsgálat után a páciens személyre szabott önkorrekciós mozdulatsort gyakorol be terapeutájával. A gyakorlatok a mindennapi aktivitásokba is beépülnek, így válik könnyebben automatizmussá a korrekció megtartása a páciens számára.

A Schroth terápia

Ha Önnek vagy gyermekének a diagnózisa gerincferdülés , a Schroth terápia segíthet.

A Schroth terápia egy speciális gyógytorna rendszer, mely során a gerincferdülés, Scheuermann- kór és egyéb tartási rendellenességek, tartáshibák korrigálására törekszünk. A gerinc háromdimenzióban korrigált helyzetében történik az izmok erősítése, amely során a légzést is segítségre hívjuk. A feladatok betanulása után a kezelés nem áll le, az otthon folytatott gyógytorna elengedhetetlen. Gerincferdülés és egyéb gerinc problémák esetén napi 1 óra gyógytorna ajánlott. A terápia része a tanácsadás is, amely során törekszünk az érintettek, szülők minél jobb felvilágosítására a terápia és a betegségek kapcsán.

Spirálstabilizáció (SPS)

Az SPS egy prágai neurológus, Dr. Richard Smisek által kidolgozott gerincstabilizáló módszer, mely során nyújtó, erősítő, csavaró mozgássorozatokat végez a páciens. A gyakorlás során a törzs körüli izomfűző kialakításával kezeljük a porckorongok és az ízületek degeneratív eltéréseit. A terápia elsősorban porckorongsérv, hanyagtartás, szétnyílt hasizom, valamint hát- és deréktáji fájdalmak, ízületi kopások esetén alkalmazandó módszer.

Kinesiotape – Proprioceptiv Physiotape

A gyógytorna egyik legelterjedtebb kiegészítő kezelése, a kinesio tape felhelyezés. A kinesio tape rugalmas pamut anyagból készült nyújtható tapasz. Nem tartalmaz gyógyszert, megfelelően felhelyezve a szervezet öngyógyító mechanizmusait támogatja. Több aktív és manuális terápia jó kiegészítője lehet, hiszen felhelyezéstől függően lehet stabilizáló, lazító, fájdalomcsillapító vagy korrigáló hatású is.

Manuális Fasciakezelési Technikák

Mára világossá vált, hogy a sokáig figyelmen kívül hagyott bőr alatti kötőszöveti rendszer állapota nagy mértékben határozza meg a mozgásrendszer működését. Sok esetben ezen kötőszöveti rétegek diszfunkciója felelős az ízületi mozgástartományok beszűküléséért, a mozgásminták anomáliájáért, kialakult betegségekért, és nem utolsó sorban a fájdalomért. Óriási áttörést jelent a lazító technikák megjelenése a gyógyításban, a fájdalom csökkentésében, a mozgásterjedelem növelésében.

Mozgásszervi jógaterápia

A mozgásszervi jógaterápia egy komplex szemléletű terápia, mely integrálja a jóga elemeit, a gyógytornát és a bőr alatti kötőszöveti rendszer tréningjét. A mozgásszervi jógaterápia, azaz a jógapózok terápiás célú felhasználása a mozgásszervi panaszok megelőzésére és kezelésére egyaránt rendkívül hatékony módszer.

Váradi Szonja

Váradi Szonja – gyógytornász

Mi a gyógytorna ?

A gyógytorna szó hallatán manapság sokszor keverednek a köztudatban téves információk vagy fogalmak ennek a tevékenységnek a kapcsán. A gyógytorna nem gyógytestnevelés, és nem csak akkor lehet rá szükség, ha már nagy a baj. Szerepe van a megelőzésben, a gyógyításban, alkalmazzuk a rekreációban és a rehabilitációban. A gyógytorna célja többek között mozgásszervi panasz, funkciózavar helyreállítása, a fájdalom csökkentése, megszűntetése, a mozgásképesség fejlesztése, az életminőség javítása. A gyógytorna sikerének kulcs eleme, a személyre szabott, a páciens egyéni céljának megfelelően összeállított gyakorlat- vagy kezeléssorozat.