fbpx

Feledékenység = boldogság?

By 2019-02-19 március 26th, 2020 Alzheimer, Demencia, Feledékenység, Neurológia

„Happiness? That`s nothing more than a good health and a poor memory.”

„A boldogság nem több, mint jó egészség és rossz memória.” Albert Schweitzer örökérvényű mondása azt hiszem igaz, de azért fokozódó feledékenység észlelésekor mindenképp érdemes szakorvoshoz fordulnunk. A demencia korai, bevezető szakaszának felismerése számos előnnyel jár: a progresszió üteme lassítható, csökkenthető a demenciához társuló viselkedészavarok kialakulása, a tünetek lefolyása enyhíthető.

Mik lehetnek az első figyelmeztető jelek?

  • Térbeli és időbeli tájékozódási problémák: délutáni szunyókálásból felébredve a beteg azt hiszi, reggel van, ismerős környéken bizonytalanná válik a tájékozódása.
  • Zavar alakul ki a nyelvi képességekben: szótalálási nehézség, téves szóhasználat. De ha a ritkán használt nevek, kifejezések nem jutnak eszünkbe, de később „beugranak”, ez nem tekinthető kóros jelenségnek.
  • Az ítélőképesség, a logikai készségek csökkenése. Problémák alakulnak ki a rutin feladatok elvégzésében: ismert ételek elkészítése, elektromos eszközök használata nehézkessé válik.
  • Fokozódó feledékenység: megbeszélt időpontok elfelejtése, ugyanannak a történetnek ismételt elmesélése. De a figyelem hiánya miatti feledékenység nem kóros jelenség (pl. bezártam-e az ajtót, hová is tettem a kulcsom?).
  • Fontos figyelmeztető jel lehet az absztrakt gondolkodás zavara, illetve a pakolgatás, tárgyak szokatlan helyre helyezése.

Megjelenhetnek furcsa, nem mindennapi tünetek is…

A frontotemporális lebeny károsodásakor kialakuló demencia általában fiatalabb életkorban (50-60 év) jelenik meg, vezető tünete lehet a személyiség megváltozása. A jó intellektusú beteg kritikátlanná, esetleg agresszívvá válik, vagy épp ellenkezőleg visszahúzódó, érdektelen, motiválatlan lesz.

Előfordulhat, hogy különböző speciális képességekben meglepő változások alakulnak ki. Leírtak olyan esetet, amikor remek képeket kezdett festeni, a korábban rajzolni is alig tudó beteg.

Egyik esetben a már előrehaladott állapotú, szinte beszédképtelen, zenei előképzettség nélküli beteg klasszikus zeneműveket kezdett komponálni, melyeket koncerteken be is mutattak, olyan színvonalúak voltak.

Bizonyos esetekben progresszív beszédzavar, beszédképtelenség lehet szinte az egyetlen tünet, mely mellett a beteg intellektusa sokáig relatíve megtartott lehet.

Láthatjuk, hogy a demencia betegség meglepően sokszínű tünetek képében jelenhet meg.

Hasonló problémák észlelésekor mindenképpen forduljunk neurológus vagy pszichiáter szakorvoshoz.

pek

About pek