Mi a kapunyitási pánik?

A kapunyitási pánik korunk fiataljait sújtó krízis. Amikor úgy érzi, annyi teendője van még, annyi mindent kellene elérni, de a munkában vállára nehezedő teljesítmény-nyomás is épp elég frusztrációt jelent. A tévében, a magazinokban mindenki olyan gazdag és sikeres, én meg talán soha nem lépek előrébb, gondolja. Lediplomázott, van állása, de ez sem elég, hát még, ha nem kap olyan munkát, amilyet vágyna, és akkor még ott van a családalapítás társadalom által idealizált üteme. Sőt, jó volna, ha lenne hamar lakása, autója! Mintha nem tudna elég gyorsan elég dolgot csinálni – millió tervfoszlány, félelemszikrák a kudarctól, a többiek haladása, a versenyszféra nyomása Önt kétségbe ejtve őrült forgószélként örvénylik a fejében. „Meg amúgy is – jó egyáltalán ez a szakmai irány nekem?”

Mi a burnout-szindróma?

Az, amikor úgy érzi, elege van, fáradt. Nem teszi igazán boldoggá, amit csinál. A munkában minden új feladatban csak egy újabb terhet lát. Nincs többé motivációja. A hétköznapok szürkék, és éjjel csak annyi energiát képes gyűjteni, hogy épphogy túl tudja élni a következő munkanapot. Nehéz a gondolkodás, nehéz a megküzdés, nehéz a lelkesedés. Egyszerűen, mintha minden szinten kizsigerelték volna az elmúlt időszak eseményei, vagy akár az elmúlt éveké – sok volt a stressz és érzelmi terhek is csak fokozódtak, gyűltek a munka révén.

Ha Ön humán területen dolgozik, szociális funkciót tölt be, segítő szakmát űz – mint az orvosok, ápolók, pedagógusok, ügyfélszolgálatosok, pénzügyi tanácsadók, rendőrök stb. – kutatások szerint fokozottan veszélyeztetve van a kiégés erőt vesztettsége által