Mi kell a változáshoz?

Ha egy-egy nehéz élethelyzetből nem találunk kiutat, érdemes lehet felülvizsgálni ismétlődő, automatikussá vált viselkedésmintáinkat, gondolkodásformáinkat. Ugyanis berögződött, kártékony mechanizmusaink könnyen hozzájárulhatnak elakadásaink, nehézségeink mozdíthatatlanságához. Ahhoz, hogy az életünkben változás álljon be, fontos lehet megreformálni mind gondolkozásunkat, bizonyos helyzetekre vonatkozó attitűdünket, látásmódunkat, mind viselkedésünket – ami új szokások kialakítása révén is realizálódhat a hétköznapok szintjén.

Érdekes lehet elgondolkodni azon, hogy hány napra van szükség ahhoz, hogy egy életünkbe újonnan bevezetett tevékenység szokássá avanzsáljon. A közhiedelem szerint a bűvös szám a 21. A tudományos kérdésvizsgálat azonban azt mondja, életünk újdonsült elemeinek hétköznapjainkba való stabil beágyazódásához nem feltétlenül ez a misztikus időtartam vezet. Egy étkezési- és napi aktivitásra vonatkozó szokásaink tartós módosítását vizsgáló kutatás szerint elég lehet 18 nap is, de az új életünk masszív kialakulása akár 254 napot is igénybe vehet (Lally és mtsai, 2009). Mindez kevésbé megfogható kognitív (gondolkodásbeli) minták változását tekintve.

Természetesen a szükséges idő sok összetevőtől függ – pl. személyiségtől, elszántság mértékétől, változtatandó elem minőségi aspektusaitól. De ami talán a legfontosabb, hogy a vállalkozás nem lehetetlen, csupán türelmet és kitartást igényel. J